Östgötagatan 33Stockholm

Medborgarplatsen

K

GÄSTSPEL: Folkteatern Göteborg

(Biljetter till gästspelet av K i Stockholm säljs även via Folkteaterns hemsida, så är det slutsålt här kan det fortfarande finnas biljetter kvar där: https://www.folkteatern.se/)

K är en av Sveriges största poeter, med en given plats på en av de aderton stolarna. En av Sveriges största lyriker, hyllad och upphöjd. Sen kommer explosionen. Hennes man anklagas för grova brott, och mediadrevet rasar. De faller tillsammans. Hon faller. Hårt. K flyr från landet S och dess blodtörstiga folk. Vad händer med en människa i fritt fall? Kan hon någonsin landa? Hon skriver för att överleva, hon skriver för att det blir hennes räddning i fallet. Hon skriver för att det är det enda hon kan göra. I litteraturen finns ett andrum. Hon skriver trots att alla runtom kräver svar och ställningstaganden. Hon skriver av kärlek. Hon skriver för att förstå handlingen i sitt eget liv.

”K” är en dramatisering av Katarina Frostensons bok med samma namn som hade urpremiär på Folkteatern Göteborg i oktober 2022. Den fick ett fantastiskt mottagande av såväl kritiker som publik och har spelats för utsålda hus sedan dess; spelperioden har förlängts inte mindre än två gånger. Som en av fjorton föreställningar är uppsättningen uttagen till Scenkonstbiennalen 2023.

Salongsdörrarna till ”K” öppnar 20 minuter innan föreställningsstart. På scenen framförs livemusik och du kan ta något gott att dricka från det att dörrarna har öppnats fram till föreställningsstarten.

Ylva Olaison gör ett strålande jobb som vass, vred och indignerad K, i röda pumps och en trenchcoat hafsigt hopbunden av ett par nylonstrumpor – och naglar fast mig i stolen i nittio (k som i koncentrerade) minuter.”
Isa Andersson, DN

”Hagström-Ståhls ‘K’ bjuder på en balansakt mellan det låga och upphöjda. K är både en halvgudinna och en utstött galning med grandios självuppfattning. I boken, liksom i iscensättningen, kastas jag mellan sympati och antipati – och lämnar salongen k som i kluven.” 

Isa Andersson, DN

K efter en bok av Katarina Frostenson
Gästspel från Folkteatern Göteborg

Idé

Ylva Olaison och Kristian Hallberg

Manus

Kristian Hallberg

Regi, scenografi och ljusdesign

Tobias Hagström-Ståhl

Kostym- och maskdesign

Jenny Ljungberg

Kompositör och musiker på scen

Lovisa Samuelsson

Medverkande

Ylva Olaison

Föreställningsfoton

Lina Ikse